poniedziałek, 6 stycznia 2014

WSPÓŁCZESNE WYROBY Z LIŚCI KOKI


Koka kojarzy nam się przede wszystkim z tradycją i kulturowym aspektem życia ludności tubylczej rejonu Andyjskiego. Trzeba jednak zauważyć, iż względu na swoje właściwości, wykorzystywana jest ona także w różnego rodzaju produktach codziennego użycia, przede wszystkim w branży spożywczej oraz kosmetycznej. 
W krajach, w których uprawa oraz tradycyjne rzucie liści koki posiada status legalny, możemy odnaleźć całą gamę wyrobów na niej bazujących, a szczególnie w Peru i Boliwii, gdzie uznawana ona jest za „produkt narodowy”. W Kolumbii zła sława rośliny sprawia, iż produkty z niej wytwarzane nie cieszą się aż tak wielką popularnością.
Wyroby z liści koki są niezwykle cenione nie tylko przez ludność miejscową, lecz także przez turystów, dla których jedyną możliwością zapoznania się z takimi produktami jest część Ameryki Południowej. Pomimo aktywnej działalności sklepów internetowych, trzeba pamiętać o nielegalności przedmiotów zawierających kokę w większości krajów objętych Konwencjami.

Najpopularniejszymi wyrobami z liści koki są:
·        kremy
·        mydła
·        szampony
·         pomadki
·        pasty do zębów
·        herbaty
·        napoje
·        mąka (co za tym idzie wszelkiego rodzaju wypieki, takie jak chleb czy ciasta/ciastka)
·        słodycze
·        likiery
·        wino
Najbardziej znanym na świecie produktem, do którego wykorzystywane są liście koki, jest popularna od ponad stu lat Coca-Cola. Jej nazwa nie bez przyczyny kojarzy nam się właśnie z tą rośliną. J. S. Pemberton recepturę swojego napoju (wtedy Pemberton's French Wine Coca) oparł na liściach koki oraz orzechach koli. Coca-Cola zaczęła być opłacalna dopiero po kilku latach, jednak dopiero w 1903 roku napój został pozbawiony kokainy (do tego czasu zawartość kokainy w średniej szklance wynosiła ok. 9 mg.).
Inne niż tradycyjne zastosowanie liści koki ma poprawić negatywną opinię wykreowaną przez lata walki z przemysłem narkotycznym. Ma za zadanie uświadamiać o wielu pozytywnych aspektach rośliny, oderwać od stereotypowego myślenia, a przede wszystkim, pokazać różnicę między liściem, a substancją zwaną kokainą.





mąka z liści koki


cukierki z liści koki


produkty na bazie koki, w tym rum, mąka, żele


kremy na bazie koki